ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Εξαγωγή δοντιού. Στη περίπτωση που ένα δόντι δε μπορεί να σωθεί με καμία τεχνική, η μόνη λύση είναι η εξαγωγή του. Η διαδικασία είναι ανώδυνη καθώς γίνεται με αναισθητοποίηση της περιοχής, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις υπάρχει συνεργασία με ειδικό χειρουργό στόματος ή γναθοχειρουργό.
Περιπτώσεις όπου χρειάζεται εξαγωγή δοντιού:
Εκτεταμένη τερηδόνα. Όταν ένα δόντι είναι πολύ κατεστραμμένο λογω τερηδόνας και δε μπορεί πλέον να αποκατασταθεί ούτε με στεφάνη, τότε η μόνη λύση είναι η εξαγωγή.
Περιοδοντική νόσος. Όταν ένα δόντι έχει χάσει τη στήριξή του λόγω περιοδοντίτιδας, έχει πολύ βαθύ θύλακο και απώλεια οστού, τότε είναι αναγκαία η εξαγωγή του, προκειμένου να προλάβουμε τη περαιτέρω βλάβη του οστού.
Απόστημα και αποτυχία ενδοδοντικής θεραπείας. Ένα μικρό ποσοστό των ενδοδοντικών θεραπειών μπορούν να αποτύχουν με αποτέλεσμα τα συνεχή αποστήματα. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται ότι το δόντι πρέπει να εξαχθεί
Κάταγμα ρίζας: ένα κάταγμα στη ρίζα του δοντιού που δε μπορεί να αποκατασταθεί με ακρορριζεκτομή ή εκτομή ρίζας, οδηγεί σε εξαγωγή του δοντιού.
Έγκλειστα δόντια, φρονιμίτες. Δόντια που δεν έχουν ανατείλει πλήρως ή καθόλου και ενδέχεται να δημιουργούν φλεγμονή είναι καλύτερα να εξάγονται. Οι φρονιμίτες συνήθως δημιουργούν τέτοια προβλήματα λόγω έλλειψης χώρου.

Εμφυτεύματα
Το εμφύτευμα έχει τη μορφή βίδας που ουσιαστικά αναπαριστά τη ρίζα του δοντιού που λείπει. Είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο που αποδεδειγμένα ενσωματώνεται στο οστό της γνάθου, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση. Στο εμφύτευμα στηρίζεται μία θήκη από πορσελάνη, η οποία αντικαθιστά το δόντι που λείπει.

Πλεονεκτήματα εμφυτευμάτων
⦁ Φαίνονται και έχουν την αίσθηση φυσικού δοντιού
⦁ Προλαμβάνεται η απορρόφηση του οστού στη περιοχή
⦁ Δεν τροχίζονται καθόλου τα παρακείμενα δόντια (όπως θα συνέβαινε στη κατασκευή γέφυρας για κάλυψη κενού)
⦁ Είναι πολύ ανθεκτικά
⦁ Αποτελούν ακίνητη εργασία( σε αντίθεση με μία οδοντοστοιχία (μασέλα)