ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Σημασία στοματικής υγιεινής και νόσοι περιοδοντίου

Δεν είναι μόνο τα δόντια μας σημαντικά, αλλά και τα ούλα μας.

Ανατομία δοντιού

Η σωστή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να διατηρείτε τα δόντια αλλά και τα ούλα σας γερά. Τα κύρια μέσα για να το πετύχετε αυτό είναι η ορθή χρήση οδοντόβουρτσας και οδοντικού νήματος. Τα ούλα αποτελούν τμήμα των μαλακών ιστών του στόματος, ενώ περιβάλλουν τα δόντια μαζί με το οστό. Τα υγιή ούλα έχουν χρώμα ανοιχτό ρόδινο. Αλλαγές στο χρώμα και στη σύσταση, ιδιαίτερα τα κόκκινα και πρησμένα ούλα, υποδηλώνουν φλεγμονή, που πιθανότατα οφείλεται στη συσσώρευση μικροβιακής πλάκας.

Τι είναι η μικροβιακή πλάκα; Κλινική εμφάνιση πλάκας

Η μικροβιακή πλάκα είναι ένα λευκό κολλώδες στρώμα πάνω στα δόντια, το οποιό αποτελείται από μικρόβια και προιόντα τους. Πρέπει συστηματικά να απομακρύνεται με χρήση οδοντόβουρτσας και μεσοδόντιου νήματος.  Αν δεν απομακρυνθεί θα οδηγήσει στη δημιουργία πέτρας. 

Τι είναι η πέτρα; Κλινική εμφάνιση πέτρας

Η πέτρα (τρυγία) είναι μία σκληρη ουσία, η οποιά αποτελει την εξέλιξη της πλάκας. Αν η τρυγία παραμείνει και δεν απομακρυνθεί από τον οδοντίατρο, επεκτείνεται και δημιουργει προβλήματα στα ούλα, αλλά και στο οστό, με αποτέλεσμα το δόντι να χάνει σιγά σιγά τη στήριξή του.

 Τι είναι η ουλίτιδα; Κλινική εικόνα ουλίτιδας

Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων, ενώ αποτελεί την αρχή μιας σοβαρότερης κατάστασης, της περιοδοντικής νόσου. Η ουλίτιδα είναι αντιστρεπτή βλάβη, δηλαδη με σωστή στοματική υγιεινή οι ιστοι μπορούν να επανέλθουν σε υγιή κατάσταση. Το πρώτο σημάδι της ουλίτιδας είναι αιμορραγία των ούλων στο βουρτισμα, ή αυτόματα, ή κατά τη λήψη τροφών. Επίσης τα ούλα μπορεί να φαίνονται πρησμένα και λεία.

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Κλινική εικόνα περιοδοντίτιδας

Στην περιοδοντίτιδα η αρχική φλεγμονή των ούλων επεκτείνεται βαθύτερα και αρχίζει έτσι η καταστροφή των ιστών που στηρίζουν και περιβάλλουν το δόντι. Σε αντίθεση με την ουλίτιδα, στην περιοδοντίτιδα έχουμε μόνιμη καταστροφή των ιστών. Εάν δε η νόσος εξελιχθεί περαιτέρω, οδηγεί σε απώλεια του δοντιού.

Τα κύρια συμπτώματα είναι:

⦁ κόκκινα πρησμένα ούλα
⦁ ούλα αποκολλημένα από το δόντι
⦁ υποχώρηση ούλων
⦁ κακοσμία
⦁ εμφάνιση πύου ανάμεσα στα δόντια
⦁ κινητικότητα δοντιών
⦁ αλλαγή θέσης δοντιού

Αν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω θα πρέπει να απευθυνθείται στον οδοντίατρο σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει.

Σημασία αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής

Προκειμένου να αποφύγετε τις παραπάνω καταστάσεις, είναι απαράιτητο να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορες την ημέρα με σωστό τρόπο, αλλά και να χρησιμοποιείτε μεσοδόντιο νήμα η βουρτσάκι καθημερινά. Ο πιο κατάλληλος να σας δείξει πώς να ασκείτε σωστη στοματική υγιεινή είναι ο οδοντιατρός σας, τον οποίο πρέπει να επισκέστε τακτικά (ανά 6μηνο). Ο οδοντίατρος είναι σε θέση να προλάβει τα προβλήματα στα ούλα, να διαγνώσει και να θεραπευσει αποτελεσματικά κάθε πρώιμο σημείο ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας.

Δεν είναι μόνο τα δόντια μας σημαντικά, αλλά και τα ούλα μας

Η αποτελεσματική στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να διατηρείτε τα δόντια αλλά και τα ούλα σας γερά. Τα κύρια μέσα για να το πετύχετε αυτό είναι η ορθή χρήση οδοντόβουρτσας και οδοντικού νήματος. Τα ούλα αποτελούν τμήμα των μαλακών ιστών του στόματος, ενώ περιβάλλουν τα δόντια μαζί με το οστό. Τα υγιή ούλα εχουν χρώμα ανοιχτό ρόδινο. Αλλαγές στο χρώμα και στη σύσταση, ιδιαίτερα τα κόκκινα και πρησμένα ούλα, υποδηλώνουν φλεγμονή, που πιθανότατα οφείλεται στη συσσώρευση μικροβιακής πλάκας.