ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑ

Εκπαίδευση στη στοματική υγιεινή

Η εκπαίδευση στη στοματική υγιεινή πρέπει να γίνει από πολύ νωρίς. Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο οδοντιατρείο μπορεί να γίνει πριν κλείσει το πρώτο έτος, ώστε να ενημερωθούν οι γονείς για τη φροντίδα του στόματος του παιδιού τους, αλλά να πραγματοποιηθεί και ένας πρώτος έλεγχος.

Σημασία νεογιλών δοντιών, αίτια και συνέπειες της πρόωρης απώλειάς τους

Με τον όρο «νεογιλά δόντια» εννοούμε την πρώτη γενιά δοντιών που εμφανίζονται στο στόμα. Η νεογιλή (παιδική) οδοντοφυΐα ξεκινά την εμφάνιση της γύρω στον 6ο μήνα από τη γέννηση και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 2 1/2 χρόνων περίπου. Τα νεογιλά δόντια είναι συνολικά είκοσι. Δέκα στην άνω και δέκα στην κάτω γνάθο.

Η χρονολογική ανάπτυξη των  νεογιλών  δοντιών είναι η εξής:

6ος – 7ος μήνας κεντρικός τομέας κάτω γνάθου
7ος μήνας πλάγιος τομέας κάτω γνάθου
7ος – 8ος μήνας κεντρικός τομέας άνω γνάθου
8ος – 9ος μήνας πλάγιος τομέας άνω γνάθου
12ος – 16ος μήνας πρώτος γομφίος άνω γνάθου
18ος – 20ος μήνας πρώτος γομφίος κάτω γνάθου
κυνόδοντας άνω γνάθου
κυνόδοντας κάτω γνάθου
2 – 2,5 χρόνος δεύτερος γομφίος άνω γνάθου 
δεύτερος γομφίος κάτω γνάθου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που το παιδί σας μέχρι την ηλικία του 1ου έτους δεν εμφανίσει δοντάκια πρέπει να επισκεφτείτε επειγόντως τον οδοντίατρο!

Πολλοί θεωρούν πώς τα νεογιλά δόντια δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφού μετά ούτως ή άλλως θα ανατείλουν τα μόνιμα. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό για τους παρακάτω λόγους:

 • Κατ’ αρχήν διότι είναι απαραίτητα για τη μάσηση της τροφής. Προβλήματα στα νεογιλά δόντια όπως η τερηδόνα, τραυματισμός, αποστήματα, επηρεάζουν τη γενική υγεία και τη διάθεση του παιδιού, προκαλώντας πόνο και, μερικές φορές, πυρετό
 • Παιδιά με τερηδονισμένα δόντια και αποστήματα παρουσιάζουν συνήθως μικρότερο βάρος από το φυσιολογικό, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη γενικότερη ανάπτυξή τους
 • Τα χαλασμένα νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα στο οποίο και τα μόνιμα δόντια όταν έρθουν χαλάνε αμέσως
 • Τα νεογιλά (παιδικά) δόντια είναι απαραίτητα για την ομιλία, ιδιαίτερα κατά την ηλικία που τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε
 • Συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου
 • Τα παιδικά δόντια διατηρούν τους χώρους που θα χρειασθούν τα μόνιμα δόντια, καθοδηγώντας την ανατολή των μόνιμων δοντιών

Γι’ αυτό, τα νεογιλά δόντια είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της επικείμενης αλλαγής, είναι σοβαρό λάθος.

Γιατί τα παιδιά χάνουν τα νεογιλά τους δόντια;

Τα νεογιλά δόντια παραμένουν στο στόμα του παιδιού, μέχρι να αντικατασταθούν από τα αντίστοιχα μόνιμα δόντια. Δυστυχώς, πολλά παιδιά χάνουν κάποια από τα παιδικά τους δόντια πιο νωρίς, λόγω τραυματισμού ή τερηδόνας. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να σας προτείνει λύσεις, έτσι ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα στο μέλλον.

Τι μπορεί να συμβεί αν χαθούν πρόωρα τα νεογιλά δόντια;

Τα προβλήματα που θα προκύψουν είναι πολλά, διότι τόσο τα διπλανά όσο και τα απέναντι δόντια θα αρχίσουν να μετακινούνται προς τον κενό χώρο που έχει δημιουργηθεί από την πρόωρη απώλεια του δοντιού. Η κίνηση αυτή θα προκαλέσει τόσο την ανισορροπία της οδοντοφυΐας όσο και την έλλειψη χώρου για την ανατολή του μόνιμου δοντιού. Έτσι τα μόνιμα δόντια, προσπαθώντας να βρουν χώρο για να ανατείλουν, θα βγουν στραβά και με συνωστισμό. Αν αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα που λύνονται μόνο με εκτεταμένη ορθοδοντική παρέμβαση.

Αν τελικά χαθεί κάποιο νεογιλό δόντι πρόωρα, τι μπορεί να γίνει;

Στη περίπτωση αυτή υπάρχει λύση, μπορεί ο οδοντίατρος να τοποθετήσει ένα ειδικό μηχάνημα διατήρησης χώρου, έτσι ώστε να αποτραπεί η μετακίνηση των υπολοίπων δοντιών και να μπορέσει το μόνιμο να ανατείλει φυσιολογικά στη κανονική του θέση.
Τι είναι το μηχάνημα διατήρησης χώρου και πώς βοηθάει το παιδί;
Το μηχάνημα διατήρησης χώρου είναι ένα απλό μηχάνημα από μέταλλο ή πλαστικό που κατασκευάζεται ειδικά για το στόμα του κάθε παιδιού. Είναι μικρό στο μέγεθος, ευκολοφόρετο και το συνηθίζουν τα παιδιά από τις πρώτες κιόλας μέρες. Σκοπός του είναι να διατηρήσει ανοιχτό τον κενό χώρο που δημιουργήθηκε από το χαμένο δόντι και να εμποδίσει τη μετακίνηση των άλλων, μέχρι να ανατείλει στη σωστή του θέση το μόνιμο δόντι. Με αυτό, λοιπόν, τον απλό τρόπο, μπορεί να αποφευχθεί μία δύσκολη ορθοδοντική θεραπεία στο μέλλον.

Οδοντιατρική φροντίδα και σιδεράκια

Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, η στοματική υγιεινή είναι ακόμα πιο σημαντική, καθώς η πέτρα και τα μικρόβια σε συνδυασμό με τις ορμονικές αλλαγές της εφηβείας, μπορούν να οδηγήσουν σε έντονη ουλίτιδα, με αποτέλεσμα πόνο, πρησμένα ούλα που αιμορραγούν και κακοσμία στόματος. 

 • Χρησιμοποιούμε μέτρια-μαλακή οδοντόβουρτσα με μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας με φθόριο
 • Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα με γωνία 45 μοιρών, έτσι ώστε οι  τρίχες να είναι κοντά στα ούλα, και κάνουμε κυκλικές και απαλές κινήσεις. Για το σύνολο του στόματος χρειαζόμαστε 3-4 λεπτά
 • Βουρτσίζουμε τα πάνω δόντια με μια γωνία από πάνω προς τα κάτω και τα κάτω δόντια με μια γωνία από κάτω προς τα πάνω. Στο τέλος βουρτσίζουμε τη γλώσσα και την υπερώα -(ουρανίσκο)
 • Επιπλέον, τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι ένα βοήθημα εξαιρετικά χρήσιμο στην προσπάθεια να διατηρήσουμε τα δόντια, τα σύρματα και τα ούλα καθαρά και υγιή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθαρίσουμε τις περιοχές μεταξύ των δοντιών καθώς επίσης γύρω και κάτω από τα άγκιστρα.
 • Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται συχνοί καθαρισμοί και έλεγχοι του στόματος (σίγουρα κάθε 6 μήνες) καθώς και φθορίωση για πρόληψη του τερηδονισμού

Καθαρισμός και φθορίωση

 • Πραγματοποιείται καθαρισμός των δοντιών με ειδική συσκευή υπερήχων και στίλβωση (γυάλισμα) με βουρτσάκι
 • Τοποθετούμε φθόριο με τη μορφή gel ή βερνικιού στα δόντια των παιδιών μια φορά το εξάμηνο ή το χρόνο

Προληπτικές εμφράξεις (sealants)

Οι προληπτικές εμφράξεις (sealants) είναι μια τεχνική που εφαρμόζουν οι οδοντίατροι (και ιδιαίτερα οι παιδοδοντίατροι) για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα. Πρόκειται για την επικάλυψη της μασητικής επιφάνειας των πίσω δοντιών με ένα λεπτό στρώμα συνθετικού υλικού που ουσιαστικά ‘μονώνει’ την επιφάνεια του δοντιού από την επίδραση των μικροβίων της οδοντικής πλάκας και των οξέων που παράγουν.