ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ
Γενικά
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία διαταραχή του μεταβολισμού, από την οποία υποφέρουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.
Έρευνες δείχνουν ότι το έτος 2025 οι διαβητικοί θα έχουν φτάσει τα 250 εκατομμύρια. Η νόσος χαρακτηρίζεται από ολική ή μερική έλλειψη ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας , η οποία βοηθάει στην απορρόφηση της γλυκόζης από το ήπαρ και τους μύες. Όταν δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη, ή παράγεται αλλά δεν μπορεί να δράσει σωστά, τότε αυξάνεται η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα.
Υπάρχουν δύο τύποι σακχαρώδους διαβήτη. Ο τύπος 1 εμφανίζεται συνήθως σε νεαρά άτομα, και χαρακτηρίζεται από καταστροφή των κυττάρων του παγκρέατος, με αποτέλεσμα να μην παράγεται σχεδόν/ή καθόλου ινσουλίνη. Ο τύπος 2 εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών, ενώ σχετίζεται συχνά με παχύσαρκα άτομα. Χαρακτηρίζεται από κανονική παραγωγή ινσουλίνης, η οποία όμως δε λειτουργεί σωστά.
Εκδηλώσεις της νόσου
Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει ποικίλες εκδηλώσεις, όπως: υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια, γαγγραινώδη έλκη στα άνω και κάτω άκρα, στηθάγχη, πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, απώλεια βάρους, εξανθήματα στο δέρμα, κ.α. Παρ’ όλα αυτά, θα επικεντρωθούμε στις εκδηλώσεις της νόσου στο στόμα. Αυτές μπορεί να είναι:
⦁ Δυσκολία στην επούλωση τραυμάτων στο στόμα
⦁ Επανειλημμένη υποτροπή περιοδοντικής νόσου, με αποτέλεσμα πολλαπλά αποστήματα, καταστροφή του οστού που στηρίζει τα δόντια και τελικά πρόωρη απώλεια των δοντιών
⦁ Ξηροστομία
⦁ Διάχυτη ερυθρότητα της γλώσσας και του βλεννογόνου
⦁ Αίσθημα καύσου στο στόμα
⦁ Διαταραχές γέυσης
⦁ Εμφάνιση ομαλού λειχήνα (συνήθως φαίνεται σαν λευκές γραμμές στο βλεννογόνου του στόματος)
Εάν λοιπόν έχετε συνεχόμενη ξηροστομία, νιώθετε ότι η γλώσσα σας “κολλάει”, διψάτε πάρα πολύ ( σε σημείο να σηκώνεστε πολλές φορές το βράδυ για να πιείτε νερό), η έχετε πολυουρία, καλό θα ήταν να κάνετε εξετάσεις αίματος! Επίσης, πληγές στο στόμα που αργούν πολύ να επουλωθούν ή υποτροπιάζουν συχνά, θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες.
Θεραπευτική αντιμετώπιση
Ο ρόλος του οδοντιάτρου στην αντιμετώπιση του διαβητικού ασθενούς εστιάζεται:
Α) στη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη, στη περίπτωση που οι πρώτες εκδηλώσεις της νόσου λαμβάνουν χώρα στη στοματική κοιλότητα
Β) στην αντιμετώπιση κάποιου υπογλυκαιμικού σοκ
Γ) στο όφελος που θα προκύψει από την περιοδοντική θεραπεία, αφού θα μπορέσουν να διατηρηθούν τα δόντια και να αποφευχθεί η τοποθέτηση ολικής οδοντοστοιχίας.
Είναι προτιμότερο οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται σε πρωινά ραντεβού, αφού έχουν φάει πρωινό γεύμα, ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα ινσουλίνης. Επίσης αγχώδη άτομα θα πρέπει να λαμβάνουν κάποιο ηρεμιστικό πριν τη συνεδρία, καθώς και κάποιο παυσίπονο για έλεγχο του πόνου. (Φυσικά όχι με δική τους πρωτοβουλία, αλλά εφόσον το κρίνει ο θεράπων ιατρός/οδοντίατρος). Κάποιες φορές ενδεχομένως να χρειάζεται και προληπτική χορήγηση αντιβίωσης.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επισκέπτεστε συχνά τον οδοντίατρο που σας παρακολουθεί, ώστε να εντοπίζονται τα προβλήματα στην αρχή τους, πριν χρονίσουν. Διότι πάντα πρέπει να θυμόμαστε πως η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!
Βιβλιογραφία :Παθολογία Περιοδοντικών ασθενών με συστηματικά νοσήματα, Μ. Κομπόλη-Κοντοβαζαινίτη, Β. Πανής, Αθήνα 2002