• Προσθετική - εμφυτεύματα - γέφυρες

  Προσθετική - εμφυτεύματα - γέφυρες

 • Οδοντιατρική για Ογκολογικούς ασθενείς

  Οδοντιατρική για Ογκολογικούς ασθενείς

 • Καθαρισμός δοντιών και οδοντιατρικός έλεγχος

  Καθαρισμός δοντιών και οδοντιατρικός έλεγχος

 • Γενική οδοντιατρική - εμφράξεις σφραγίσματα δοντιών

  Γενική οδοντιατρική - εμφράξεις σφραγίσματα δοντιών

Οδοντιατρείο

Καλώς Ήλθατε στο site του Οδοντιατρείου μας!

Η Βουρλή Αναστασία είναι οδοντίατρος, πτυχιούχος Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών με ειδική επιμόρφωση πάνω στην ογκολογία του στόματος και την οδοντιατρική αντιμετώπιση ογκολογικών ασθενών. Η ιατρός έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με εργασίες σχετικές με την ακτινοθεραπεία κεφαλής και τραχήλου και τις επιπλοκές του στόματος από τις αντινεοπλασματικές θεραπείες. Έχει επιπλέον παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων με στόχο την συνεχή ενημέρωση και κατάρτιση στα θέματα της στοματολογίας και στην αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς.

Το Οδοντιατρείο βρίσκεται σε εμπορική και όμορφη περιοχή στο Μαρούσι, με φιλόξενη ατμόσφαιρα και εύκολη πρόσβαση. Η  οδοντίατρος ασχολείται με όλο το φάσμα της οδοντιατρικής, προσφέροντας υπηρεσίες ενηλίκων (καθαρισμός, εμφράξεις, λεύκανση, προσθετική, απονευρώσεις κλπ) καθώς και παιδιών (καθαρισμός-φθορίωση, προληπτικές εμφράξεις κλπ).

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Γενικά
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία διαταραχή του μεταβολισμού, από την οποία υποφέρουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.

Έρευνες δείχνουν ότι το έτος 2025 οι διαβητικοί θα έχουν φτάσει τα 250 εκατομμύρια. Η νόσος χαρακτηρίζεται από ολική ή μερική έλλειψη ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας , η οποία βοηθάει στην απορρόφηση της γλυκόζης από το ήπαρ και τους μύες. Όταν δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη, ή παράγεται αλλά δεν μπορεί να δράσει σωστά, τότε αυξάνεται η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα. 

Υπάρχουν δύο τύποι σακχαρώδους διαβήτη. Ο τύπος 1 εμφανίζεται συνήθως σε νεαρά άτομα, και χαρακτηρίζεται από καταστροφή των κυττάρων του παγκρέατος, με αποτέλεσμα να μην παράγεται σχεδόν/ή καθόλου ινσουλίνη. Ο τύπος 2 εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών, ενώ σχετίζεται συχνά με παχύσαρκα άτομα. Χαρακτηρίζεται από κανονική παραγωγή ινσουλίνης, η οποία όμως δε λειτουργεί σωστά.

Εκδηλώσεις της νόσου
Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει ποικίλες εκδηλώσεις, όπως: υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια, γαγγραινώδη έλκη στα άνω και κάτω άκρα, στηθάγχη, πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, απώλεια βάρους, εξανθήματα στο δέρμα, κ.α. Παρ’ όλα αυτά, θα επικεντρωθούμε στις εκδηλώσεις της νόσου στο στόμα. Αυτές μπορεί να είναι:
⦁ Δυσκολία στην επούλωση τραυμάτων στο στόμα
⦁ Επανειλημμένη υποτροπή περιοδοντικής νόσου, με αποτέλεσμα πολλαπλά αποστήματα, καταστροφή του οστού που στηρίζει τα δόντια και τελικά πρόωρη απώλεια των δοντιών
⦁ Ξηροστομία
⦁ Διάχυτη ερυθρότητα της γλώσσας και του βλεννογόνου
⦁ Αίσθημα καύσου στο στόμα
⦁ Διαταραχές γέυσης
⦁ Εμφάνιση ομαλού λειχήνα (συνήθως φαίνεται σαν λευκές γραμμές στο βλεννογόνου του στόματος)
Εάν λοιπόν έχετε συνεχόμενη ξηροστομία, νιώθετε ότι η γλώσσα σας “κολλάει”, διψάτε πάρα πολύ ( σε σημείο να σηκώνεστε πολλές φορές το βράδυ για να πιείτε νερό), η έχετε πολυουρία, καλό θα ήταν να κάνετε εξετάσεις αίματος! Επίσης, πληγές στο στόμα που αργούν πολύ να επουλωθούν ή υποτροπιάζουν συχνά, θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες.

Θεραπευτική αντιμετώπιση
Ο ρόλος του οδοντιάτρου στην αντιμετώπιση του διαβητικού ασθενούς εστιάζεται:
Α) στη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη, στη περίπτωση που οι πρώτες εκδηλώσεις της νόσου λαμβάνουν χώρα στη στοματική κοιλότητα
Β) στην αντιμετώπιση κάποιου υπογλυκαιμικού σοκ
Γ) στο όφελος που θα προκύψει από την περιοδοντική θεραπεία, αφού θα μπορέσουν να διατηρηθούν τα δόντια και να αποφευχθεί η τοποθέτηση ολικής οδοντοστοιχίας.
Είναι προτιμότερο οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται σε πρωινά ραντεβού, αφού έχουν φάει πρωινό γεύμα, ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα ινσουλίνης. Επίσης αγχώδη άτομα θα πρέπει να λαμβάνουν κάποιο ηρεμιστικό πριν τη συνεδρία, καθώς και κάποιο παυσίπονο για έλεγχο του πόνου. (Φυσικά όχι με δική τους πρωτοβουλία, αλλά εφόσον το κρίνει ο θεράπων ιατρός/οδοντίατρος). Κάποιες φορές ενδεχομένως να χρειάζεται και προληπτική χορήγηση αντιβίωσης.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επισκέπτεστε συχνά τον οδοντίατρο που σας παρακολουθεί, ώστε να εντοπίζονται τα προβλήματα στην αρχή τους, πριν χρονίσουν. Διότι πάντα πρέπει να θυμόμαστε πως η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!

Βιβλιογραφία :Παθολογία Περιοδοντικών ασθενών με συστηματικά νοσήματα, Μ. Κομπόλη-Κοντοβαζαινίτη, Β. Πανής, Αθήνα 2002

Χρήσιμες πληροφορίες

 • Τι είναι η πέτρα;


  Η πέτρα (τρυγία) είναι μία σκληρή ουσία, η οποία αποτελει την εξέλιξη της πλάκας. Αν η τρυγία παραμείνει και δεν απομακρυνθεί από τον οδοντίατρο, επεκτείνεται και δημιουργει προβλήματα στα ούλα, αλλά και στο οστό, με αποτέλεσμα το δόντι να χάνει σιγά σιγά τη στήριξή του.
 • Τι είναι η μικροβιακή πλάκα;


  Η μικροβιακή πλάκα είναι ένα λευκό κολλώδες στρώμα πάνω στα δόντια, το οποιό αποτελείται από μικρόβια και προιόντα τους. Πρέπει συστηματικα να απομακρύνεται με χρήση οδοντόβουρτσας και μεσοδόντιου νήματος. Αν δεν απομακρυνθεί θα οδηγήσει στη δημιουργία πέτρας.
 • Τι είναι η ουλίτιδα;


  Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων, ενώ αποτελεί την αρχή μιας σοβαρότερης κατάστασης, της περιοδοντικής νόσου. Η ουλίτιδα είναι αντιστρεπτή βλάβη, δηλαδή με σωστή στοματική υγιεινή οι ιστοι μπορούν να επανέλθουν σε υγιή κατάσταση. Το πρώτο σημάδι της ουλίτιδας είναι αιμορραγία των ούλων στο βουρτισμα, ή αυτόματα, ή κατά τη λήψη τροφών. Επίσης τα ούλα μπορεί να φαίνονται πρησμένα και λεία.
 • Τι είναι η περιοδοντίτιδα;


  Στην περιοδοντίτιδα η αρχική φλεγμονή των ούλων επεκτείνεται βαθύτερα και αρχίζει έτσι η καταστροφή των ιστών που στηρίζουν και περιβάλλουν το δόντι. Σε αντίθεση με την ουλίτιδα, στην περιοδοντίτιδα έχουμε μόνιμη καταστροφή των ιστών. Εάν δε η νόσος εξελιχθεί περαιτέρω, οδηγεί σε απώλεια του δοντιού.

  Tα κύρια συμπτώματα είναι:

  1. κόκκινα πρησμένα ουλα,
  2. ούλα αποκολλημένα από το δόντι,
  3. υποχώρηση ούλων,
  4. κακοσμία,
  5. εμφάνιση πύου αναμέσα στα δόντια,
  6. κινητικότητα δοντιών,
  7. αλλαγή θέσης δοντιου.
  Εάν αντιληφθείτε κατι από τα παραπάνω θα πρέπει να απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει.
 • Δεν είναι μόνο τα δόντια μας σημαντικά, αλλά και τα ούλα μας


  Η αποτελεσματική στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να διατηρείτε τα δόντια αλλά και τα ούλα σας γερά. Τα κύρια μέσα για να το πετύχετε αυτό είναι η ορθή χρήση οδοντόβουρτσας και οδοντικού νήματος. Τα ούλα αποτελούν τμήμα των μαλακών ιστών του στόματος, ενώ περιβάλλουν τα δόντια μαζί με το οστό. Τα υγιή ούλα εχουν χρώμα ανοιχτό ρόδινο. Αλλαγές στο χρώμα και στη σύσταση, ιδιαίτερα τα κόκκινα και πρησμένα ούλα, υποδηλώνουν φλεγμονή, που πιθανότατα οφείλεται στη συσσώρευση μικροβιακής πλάκας.
 • Σημασία αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής

  Προκειμένου να αποφύγετε τις παραπάνω καταστάσεις, είναι απαράιτητο να βουρτσίζετε τα αλλά και να χρησιμοποιείτε μεσοδόντιο νήμα η βουρτσάκι καθημερινά. Ο πιο κατάλληλος να σας δείξει πώς να ασκείτε σωστή στοματική υγιεινή είναι ο οδοντιατρός σας, τον οποίο πρέπει να επισκέστε τακτικά (ανά 6μηνο). Ο οδοντίατρος είναι σε θέση να προλάβει τα προβλήματα στα ούλα, διαγνώσει και να θεραπεύσει αποτελεσματικά κάθε πρώιμο σημείο ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Κλείστε το ραντεβού σας online

Τρόποι πληρωμής

Στο ιατρείο μας παρέχουμε όλους τους γνωστούς τρόπους πληρωμής:

 • Μετρητά
 • Πιστωτικές κάρτες.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Βασιλέως Κωνσταντίνου 35, Μαρούσι
Τηλέφωνο:
21 0802 8883
email:
vourlianastasia@gmail.com