• Προσθετική - εμφυτεύματα - γέφυρες

  Προσθετική - εμφυτεύματα - γέφυρες

 • Οδοντιατρική για Ογκολογικούς ασθενείς

  Οδοντιατρική για Ογκολογικούς ασθενείς

 • Καθαρισμός δοντιών και οδοντιατρικός έλεγχος

  Καθαρισμός δοντιών και οδοντιατρικός έλεγχος

 • Γενική οδοντιατρική - εμφράξεις σφραγίσματα δοντιών

  Γενική οδοντιατρική - εμφράξεις σφραγίσματα δοντιών

Οδοντιατρείο

Καλώς Ήλθατε στο site του Οδοντιατρείου μας!

Η Βουρλή Αναστασία είναι οδοντίατρος, πτυχιούχος Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών με ειδική επιμόρφωση πάνω στην ογκολογία του στόματος και την οδοντιατρική αντιμετώπιση ογκολογικών ασθενών. Η ιατρός έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με εργασίες σχετικές με την ακτινοθεραπεία κεφαλής και τραχήλου και τις επιπλοκές του στόματος από τις αντινεοπλασματικές θεραπείες. Έχει επιπλέον παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων με στόχο την συνεχή ενημέρωση και κατάρτιση στα θέματα της στοματολογίας και στην αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς.

Το Οδοντιατρείο βρίσκεται σε εμπορική και όμορφη περιοχή στο Μαρούσι, με φιλόξενη ατμόσφαιρα και εύκολη πρόσβαση. Η  οδοντίατρος ασχολείται με όλο το φάσμα της οδοντιατρικής, προσφέροντας υπηρεσίες ενηλίκων (καθαρισμός, εμφράξεις, λεύκανση, προσθετική, απονευρώσεις κλπ) καθώς και παιδιών (καθαρισμός-φθορίωση, προληπτικές εμφράξεις κλπ).

ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΕΣ ΑΦΘΕΣ

Οι άφθες εμφανίζονται ως επώδυνες, υποτροπιάζουσες ελκώσεις, και αποτελούν τις συχνότερες ελκωτικές βλάβες στο βλεννογόνο του στόματος.

Εμφανίζονται στο 15-20 % του συνολικού πληθυσμού, ενώ είναι γνωστές από την αρχαία εποχή. Ο Ιπποκράτης ανέφερε τον όρο άφθα πρώτος : «...τοίσι μεν σμικροίσι και νεογνοίσι παιδίοισιν, άφθαι, έμετοι..» (Ιππ. Αφορισμοί), «...στόματα αφθώδεα, αιδοίοισι φύματα, οφθαλμίαι...» (Ιππ. Επιδ. ΙΙΙ).

Παρ΄ότι έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις, η αιτιολογία και ο παθογενετικός μηχανισμός των αφθών δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Ως αίτια των αφθών έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί διάφοροι ιοί αλλά και βακτήρια (α αιμολυτικός στρεπτόκκοκος). Επίσης με την εμφάνιση των αφθών μπορεί να σχετίζονται και τα παρακάτω: τραύματα, αλλεργίες σε τροφές ή φάρμακα, άσθμα, αβιταμινώσεις, έλλειψη ιχνοστοιχείων και σιδήρου, έμμηνος ρύση, στρες και άγχος. Πολλοί συγγραφείς επίσης αναφέρονται στη κληρονομική προδιάθεση, καθώς άφθες παρατηρούνται με αυξημένη συχνότητα σε δίδυμα αδέλφια, ή σε παιδιά-γονείς.
Μία – δυο μέρες πριν την εμφάνιση του έλκους, ο ασθενής νιώθει καύσο στη περιοχή. Στη συνέχεια, εμφανίζεται μία στρογγυλή-ωοειδής έλκωση μερικών χιλιοστών. Οι άφθες συνοδεύονται από έντονο καύσο ή πόνο, γεγονός που προκαλεί δυσχέρεια στη μάσηση. Συνήθως εντοπίζονται κάτω από τη γλώσσα, στα χείλη και στη μαλακή υπερώα. Οι μικρές άφθες διαρκούν 4-10 μέρες, ενώ δεν αφήνουν ουλή. Αντιθέτως, μεγαλύτερες άφθες (άνω του 1 εκατοστού διάμετρος, πιο σπάνιες) διαρκούν 2-6 εβδομάδες και μετά την αποδρομή τους καταλείπουν ουλή.


Άφθα που εντοπίζεται στην εσωτερική επιφάνεια του κάτω χείλους


Η θεραπεία των αφθών είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, καθώς δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτιολογία τους. Τα θεραπευτικά σχήματα που χρησιμοποιούνται έχουν σαν κύριο στόχο την καταστολή των συμπτωμάτων και τη γρηγορότερη επούλωση των αφθών. Σήμερα, χρησιμοποιούνται κυρίως τα κορτικοστεροειδή, με μορφή κρέμας, αλοιφής ή ζελέ. Τοπική εφαρμογή Clobetasol proprionate 0.05% (κρέμα ή αλοιφή), Fluocinonide 0.05% (ζελέ ή αλοιφή) και Triamcinolone acetonide 0,1% ή 0,5% έχουν δοκιμαστεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τέλος, συνιστώνται πλύσεις με λιδοκαΐνη για την αντιμετώπιση του πόνου.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε εμφάνιση πολλαπλών αφθών στη στοματική κοιλότητα, οι οποίες είναι επώδυνες και υποτροπιάζουν περισσότερες από τρεις φορές το χρόνο. Τότε θα πρέπει να διερευνηθεί η ύπαρξη παρόμοιων ελκώσεων στα γεννητικά όργανα, καθώς και προβλημάτων από τα μάτια. Στη περίπτωση που συνυπάρχουν όλα τα παραπάνω, πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για το Σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet, από το οποίο μπορεί να προκληθεί τύφλωση, μυοκαρδίτιδα, έμφραγμα, νεφρική ανεπάρκεια, κ.α. Η θεραπετική αντιμετώπιση και σε αυτή τη περίπτωση είναι τα κορτικοστεροειδή σε συνδιασμό με άλλα φάρμακα. Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται συνήθως στους άνδρες της Μεσογείου, με συχνότητα 7:1 σε σχέση με τις γυναίκες. Επειδή λοιπόν είναι αρκετά συχνό στο πληθυσμό μας, θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στις πολλαπλές άφθες στο οι οποίες επιμένουν όλο το χρόνο, και οι οποίες ενδεχομένως να είναι η πρώτη εκδήλωση της νόσου.

Πολλαπλές άφθες στην υπερώα σε άτομο με σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet

 

 


Ελκώσεις στο πόδι σε άτομο με σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet

 

 
Βιβλιογραφία: Σύγχρονη στοματική και γναθοπροσωπική παθολογία. Αγγελόπουλος, Παπανικολάου, Αγγελοπούλου, 3η έκδοση, εκδ. Λίτσας.

Χρήσιμες πληροφορίες

 • Τι είναι η πέτρα;


  Η πέτρα (τρυγία) είναι μία σκληρή ουσία, η οποία αποτελει την εξέλιξη της πλάκας. Αν η τρυγία παραμείνει και δεν απομακρυνθεί από τον οδοντίατρο, επεκτείνεται και δημιουργει προβλήματα στα ούλα, αλλά και στο οστό, με αποτέλεσμα το δόντι να χάνει σιγά σιγά τη στήριξή του.
 • Τι είναι η μικροβιακή πλάκα;


  Η μικροβιακή πλάκα είναι ένα λευκό κολλώδες στρώμα πάνω στα δόντια, το οποιό αποτελείται από μικρόβια και προιόντα τους. Πρέπει συστηματικα να απομακρύνεται με χρήση οδοντόβουρτσας και μεσοδόντιου νήματος. Αν δεν απομακρυνθεί θα οδηγήσει στη δημιουργία πέτρας.
 • Τι είναι η ουλίτιδα;


  Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων, ενώ αποτελεί την αρχή μιας σοβαρότερης κατάστασης, της περιοδοντικής νόσου. Η ουλίτιδα είναι αντιστρεπτή βλάβη, δηλαδή με σωστή στοματική υγιεινή οι ιστοι μπορούν να επανέλθουν σε υγιή κατάσταση. Το πρώτο σημάδι της ουλίτιδας είναι αιμορραγία των ούλων στο βουρτισμα, ή αυτόματα, ή κατά τη λήψη τροφών. Επίσης τα ούλα μπορεί να φαίνονται πρησμένα και λεία.
 • Τι είναι η περιοδοντίτιδα;


  Στην περιοδοντίτιδα η αρχική φλεγμονή των ούλων επεκτείνεται βαθύτερα και αρχίζει έτσι η καταστροφή των ιστών που στηρίζουν και περιβάλλουν το δόντι. Σε αντίθεση με την ουλίτιδα, στην περιοδοντίτιδα έχουμε μόνιμη καταστροφή των ιστών. Εάν δε η νόσος εξελιχθεί περαιτέρω, οδηγεί σε απώλεια του δοντιού.

  Tα κύρια συμπτώματα είναι:

  1. κόκκινα πρησμένα ουλα,
  2. ούλα αποκολλημένα από το δόντι,
  3. υποχώρηση ούλων,
  4. κακοσμία,
  5. εμφάνιση πύου αναμέσα στα δόντια,
  6. κινητικότητα δοντιών,
  7. αλλαγή θέσης δοντιου.
  Εάν αντιληφθείτε κατι από τα παραπάνω θα πρέπει να απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει.
 • Δεν είναι μόνο τα δόντια μας σημαντικά, αλλά και τα ούλα μας


  Η αποτελεσματική στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να διατηρείτε τα δόντια αλλά και τα ούλα σας γερά. Τα κύρια μέσα για να το πετύχετε αυτό είναι η ορθή χρήση οδοντόβουρτσας και οδοντικού νήματος. Τα ούλα αποτελούν τμήμα των μαλακών ιστών του στόματος, ενώ περιβάλλουν τα δόντια μαζί με το οστό. Τα υγιή ούλα εχουν χρώμα ανοιχτό ρόδινο. Αλλαγές στο χρώμα και στη σύσταση, ιδιαίτερα τα κόκκινα και πρησμένα ούλα, υποδηλώνουν φλεγμονή, που πιθανότατα οφείλεται στη συσσώρευση μικροβιακής πλάκας.
 • Σημασία αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής

  Προκειμένου να αποφύγετε τις παραπάνω καταστάσεις, είναι απαράιτητο να βουρτσίζετε τα αλλά και να χρησιμοποιείτε μεσοδόντιο νήμα η βουρτσάκι καθημερινά. Ο πιο κατάλληλος να σας δείξει πώς να ασκείτε σωστή στοματική υγιεινή είναι ο οδοντιατρός σας, τον οποίο πρέπει να επισκέστε τακτικά (ανά 6μηνο). Ο οδοντίατρος είναι σε θέση να προλάβει τα προβλήματα στα ούλα, διαγνώσει και να θεραπεύσει αποτελεσματικά κάθε πρώιμο σημείο ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Κλείστε το ραντεβού σας online

Τρόποι πληρωμής

Στο ιατρείο μας παρέχουμε όλους τους γνωστούς τρόπους πληρωμής:

 • Μετρητά
 • Πιστωτικές κάρτες.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Βασιλέως Κωνσταντίνου 35, Μαρούσι
Τηλέφωνο:
21 0802 8883
email:
vourlianastasia@gmail.com