• Προσθετική - εμφυτεύματα - γέφυρες

  Προσθετική - εμφυτεύματα - γέφυρες

 • Οδοντιατρική για Ογκολογικούς ασθενείς

  Οδοντιατρική για Ογκολογικούς ασθενείς

 • Καθαρισμός δοντιών και οδοντιατρικός έλεγχος

  Καθαρισμός δοντιών και οδοντιατρικός έλεγχος

 • Γενική οδοντιατρική - εμφράξεις σφραγίσματα δοντιών

  Γενική οδοντιατρική - εμφράξεις σφραγίσματα δοντιών

Οδοντιατρείο

Καλώς Ήλθατε στο site του Οδοντιατρείου μας!

Η Βουρλή Αναστασία είναι οδοντίατρος, πτυχιούχος Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών με ειδική επιμόρφωση πάνω στην ογκολογία του στόματος και την οδοντιατρική αντιμετώπιση ογκολογικών ασθενών. Η ιατρός έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με εργασίες σχετικές με την ακτινοθεραπεία κεφαλής και τραχήλου και τις επιπλοκές του στόματος από τις αντινεοπλασματικές θεραπείες. Έχει επιπλέον παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων με στόχο την συνεχή ενημέρωση και κατάρτιση στα θέματα της στοματολογίας και στην αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς.

Το Οδοντιατρείο βρίσκεται σε εμπορική και όμορφη περιοχή στο Μαρούσι, με φιλόξενη ατμόσφαιρα και εύκολη πρόσβαση. Η  οδοντίατρος ασχολείται με όλο το φάσμα της οδοντιατρικής, προσφέροντας υπηρεσίες ενηλίκων (καθαρισμός, εμφράξεις, λεύκανση, προσθετική, απονευρώσεις κλπ) καθώς και παιδιών (καθαρισμός-φθορίωση, προληπτικές εμφράξεις κλπ).

ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Με τον όρο Δυσλειτουργία του Στοματογναθικού Συστήματος εννοούμε ένα μυοσκελετικό σύνδρομο το οποίο εκτός από λειτουργικά αίτια μπορεί να οφείλεται στο άγχος και το στρες και να συνυπάρχει με το αυχενικό σύνδρομο.

Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από πόνο, ήχους από τις κροταφογναθικές διαρθρώσεις και ανώμαλη ή αποκλίνουσα λειτουργία της κάτω γνάθου. Ο πόνος της δυσλειτουργίας είναι διαφορετικός από άλλες μορφές πόνου, όπως νευρογενούς/ψυχογενούς αιτιολογίας, ή πόνο από τα δόντια και τους γύρω ιστούς.

Η κροταφογναθική διάρθρωση


Αιτιολογία
⦁ Κακή σύγκλειση(τα δόντια δεν ακουμπάνε σωστά μεταξύ τους)
⦁ Εκτεταμένες απώλειες δοντιών με αποτέλεσμα να μη μασάμε καλά και από τις δύο πλευρές
⦁ Βρυγμός – τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών (κυρίως τη νύχτα στον ύπνο μας)
⦁ Οδοντιατρικές και Ορθοδοντικές θεραπείες (πχ.σιδεράκια)
⦁ Άγχος και στρες. Πολλοί άνθρωποι σφίγγουν ασυνείδητα τους μύες του προσώπου τους με αποτέλεσμα η πίεση αυτή να μεταφέρεται στο κρανίο και στους μύες του αυχένα και να δημιουργείται πονοκέφαλος.
⦁ Συνήθειες όπως τσίχλες, δάγκωμα νυχιών, τοποθέτηση του τηλεφώνου ανάμεσα σε ώμο και κεφάλι (επιβαρύνουν την άρθρωση), δάγκωμα χειλέων, στυλών κτλ
⦁ Τραυματισμοί της γνάθου, των οστών του προσώπου και των δοντιών.
⦁ Κακή στάση σώματος και κεφαλής
⦁ Οστεοαρθρίτιδα , ρευματοειδής αρθρίτιδα (προσβάλλουν γενικά τις αρθρώσεις, άρα και τη κροταφογναθική)


Συμπτώματα
Από τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να υπάρχει ένα, εώς και περισσότερα:
⦁ Χαρακτηριστικός ήχος όταν ανοίγει και κλείνει το στόμα(κλικ)
⦁ Ήχος τριβής-τριψίματος
⦁ Πονοκέφαλος
⦁ Ζαλάδες
⦁ Υπερβολική φθορά στα δόντια, σπάσιμο δοντιών και αποκαταστάσεων
⦁ Πόνος στην περιοχή της άρθρωσης στην διάρκεια της κίνησης
⦁ Πόνος στην περιοχή του αυχένα
⦁ Πόνος στο αυτί
⦁ Αίσθημα κόπωσης των μυών του προσώπου
⦁ Το στόμα ανοίγει και κλείνει η κίνηση ακολουθεί μια ανώμαλη τροχιά (σαν ζιγκ-ζαγκ)
⦁ Μείωση του εύρους ανοίγματος του στόματος
⦁ Βούισμα στα αυτιά
⦁ Αλλαγές της προσωπικότητας του ατόμου, ευερεθιστότητα, αδυναμία συγκέντρωσης

 

Θεραπευτική Αντιμετώπιση
Αν αντιμετωπίζετε κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις, θα ήταν καλό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για εξέταση. Ανάλογα με την αιτία της δυσλειτουργίας της στοματογναθικής διάρθρωσης, συστήνετε και η κατάλληλη θεραπεία. Εάν η αιτία είναι ο βρυγμός, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, τότε η πιο συχνή ενέργεια είναι η κατασκευή ενός νάρθηκα για προστασία των δοντιών, για να ξεκουράζονται οι μύες του προσώπου, και για να επανέλθει η κάτω γνάθος στη σωστή της θέση. Σε περίπτωση που συνυπάρχουν συνήθειες δαγκώματος χειλέων, τσίχλας κτλ, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, τότε γίνεται προσπάθεια παύσης αυτών. Επιπλέον, μπορεί να δοθούν ασκήσεις χαλάρωσης για τους μύες, και για καλύτερη στάση του σώματος. Σε κάθε περίπτωση ο οδοντίατρός σας είναι ο κατάλληλος για να εντοπίσει το πρόβλημα και τις αιτίες του, και να σας συστήσει τη κατάλληλη θεραπεία!


Μερικές συμβουλές….
⦁ Δεν κρατάμε το ακουστικό τηλεφώνου ανάμεσα στον ώμο και το αυτί, επιβαρύνουμε την άρθωση και τον αυχένα
⦁ Όταν χασμουριόμαστε, βάζουμε το χέρι κάτω από το σαγόνι ώστε να μην ανοίξει υπερβολικά το στόμα
⦁ Δε μασάμε υπερβολικά τσίχλες ή σκληρά αντικείμενα (πχ παγάκια)
⦁ Καλό είναι να κόψουμε κακές συνήθειες όπως δάγκωμα χειλέων, στυλών κτλ

 

Βιβλιογραφία:Λειτουργία και Δυσλειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, Χρ.Βύρων, Χρ. Δρούκας, 3η έκδοση, επιστημονικές εκδόσεις Παρισιάνου, 2008

 

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 • Τι είναι η πέτρα;


  Η πέτρα (τρυγία) είναι μία σκληρή ουσία, η οποία αποτελει την εξέλιξη της πλάκας. Αν η τρυγία παραμείνει και δεν απομακρυνθεί από τον οδοντίατρο, επεκτείνεται και δημιουργει προβλήματα στα ούλα, αλλά και στο οστό, με αποτέλεσμα το δόντι να χάνει σιγά σιγά τη στήριξή του.
 • Τι είναι η μικροβιακή πλάκα;


  Η μικροβιακή πλάκα είναι ένα λευκό κολλώδες στρώμα πάνω στα δόντια, το οποιό αποτελείται από μικρόβια και προιόντα τους. Πρέπει συστηματικα να απομακρύνεται με χρήση οδοντόβουρτσας και μεσοδόντιου νήματος. Αν δεν απομακρυνθεί θα οδηγήσει στη δημιουργία πέτρας.
 • Τι είναι η ουλίτιδα;


  Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων, ενώ αποτελεί την αρχή μιας σοβαρότερης κατάστασης, της περιοδοντικής νόσου. Η ουλίτιδα είναι αντιστρεπτή βλάβη, δηλαδή με σωστή στοματική υγιεινή οι ιστοι μπορούν να επανέλθουν σε υγιή κατάσταση. Το πρώτο σημάδι της ουλίτιδας είναι αιμορραγία των ούλων στο βουρτισμα, ή αυτόματα, ή κατά τη λήψη τροφών. Επίσης τα ούλα μπορεί να φαίνονται πρησμένα και λεία.
 • Τι είναι η περιοδοντίτιδα;


  Στην περιοδοντίτιδα η αρχική φλεγμονή των ούλων επεκτείνεται βαθύτερα και αρχίζει έτσι η καταστροφή των ιστών που στηρίζουν και περιβάλλουν το δόντι. Σε αντίθεση με την ουλίτιδα, στην περιοδοντίτιδα έχουμε μόνιμη καταστροφή των ιστών. Εάν δε η νόσος εξελιχθεί περαιτέρω, οδηγεί σε απώλεια του δοντιού.

  Tα κύρια συμπτώματα είναι:

  1. κόκκινα πρησμένα ουλα,
  2. ούλα αποκολλημένα από το δόντι,
  3. υποχώρηση ούλων,
  4. κακοσμία,
  5. εμφάνιση πύου αναμέσα στα δόντια,
  6. κινητικότητα δοντιών,
  7. αλλαγή θέσης δοντιου.
  Εάν αντιληφθείτε κατι από τα παραπάνω θα πρέπει να απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει.
 • Δεν είναι μόνο τα δόντια μας σημαντικά, αλλά και τα ούλα μας


  Η αποτελεσματική στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να διατηρείτε τα δόντια αλλά και τα ούλα σας γερά. Τα κύρια μέσα για να το πετύχετε αυτό είναι η ορθή χρήση οδοντόβουρτσας και οδοντικού νήματος. Τα ούλα αποτελούν τμήμα των μαλακών ιστών του στόματος, ενώ περιβάλλουν τα δόντια μαζί με το οστό. Τα υγιή ούλα εχουν χρώμα ανοιχτό ρόδινο. Αλλαγές στο χρώμα και στη σύσταση, ιδιαίτερα τα κόκκινα και πρησμένα ούλα, υποδηλώνουν φλεγμονή, που πιθανότατα οφείλεται στη συσσώρευση μικροβιακής πλάκας.
 • Σημασία αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής

  Προκειμένου να αποφύγετε τις παραπάνω καταστάσεις, είναι απαράιτητο να βουρτσίζετε τα αλλά και να χρησιμοποιείτε μεσοδόντιο νήμα η βουρτσάκι καθημερινά. Ο πιο κατάλληλος να σας δείξει πώς να ασκείτε σωστή στοματική υγιεινή είναι ο οδοντιατρός σας, τον οποίο πρέπει να επισκέστε τακτικά (ανά 6μηνο). Ο οδοντίατρος είναι σε θέση να προλάβει τα προβλήματα στα ούλα, διαγνώσει και να θεραπεύσει αποτελεσματικά κάθε πρώιμο σημείο ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Κλείστε το ραντεβού σας online

Τρόποι πληρωμής

Στο ιατρείο μας παρέχουμε όλους τους γνωστούς τρόπους πληρωμής:

 • Μετρητά
 • Πιστωτικές κάρτες.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Βασιλέως Κωνσταντίνου 35, Μαρούσι
Τηλέφωνο:
21 0802 8883
email:
vourlianastasia@gmail.com