• Προσθετική - εμφυτεύματα - γέφυρες

  Προσθετική - εμφυτεύματα - γέφυρες

 • Οδοντιατρική για Ογκολογικούς ασθενείς

  Οδοντιατρική για Ογκολογικούς ασθενείς

 • Καθαρισμός δοντιών και οδοντιατρικός έλεγχος

  Καθαρισμός δοντιών και οδοντιατρικός έλεγχος

 • Γενική οδοντιατρική - εμφράξεις σφραγίσματα δοντιών

  Γενική οδοντιατρική - εμφράξεις σφραγίσματα δοντιών

Οδοντιατρείο

Καλώς Ήλθατε στο site του Οδοντιατρείου μας!

Η Βουρλή Αναστασία είναι οδοντίατρος, πτυχιούχος Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών με ειδική επιμόρφωση πάνω στην ογκολογία του στόματος και την οδοντιατρική αντιμετώπιση ογκολογικών ασθενών. Η ιατρός έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με εργασίες σχετικές με την ακτινοθεραπεία κεφαλής και τραχήλου και τις επιπλοκές του στόματος από τις αντινεοπλασματικές θεραπείες. Έχει επιπλέον παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων με στόχο την συνεχή ενημέρωση και κατάρτιση στα θέματα της στοματολογίας και στην αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς.

Το Οδοντιατρείο βρίσκεται σε εμπορική και όμορφη περιοχή στο Μαρούσι, με φιλόξενη ατμόσφαιρα και εύκολη πρόσβαση. Η  οδοντίατρος ασχολείται με όλο το φάσμα της οδοντιατρικής, προσφέροντας υπηρεσίες ενηλίκων (καθαρισμός, εμφράξεις, λεύκανση, προσθετική, απονευρώσεις κλπ) καθώς και παιδιών (καθαρισμός-φθορίωση, προληπτικές εμφράξεις κλπ).

ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ - ΠΟΤΕ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ

Τα στοματικά διαλύματα, σε αντίθεση με ότι πολλοί πιστεύουν, δεν υποκαθιστούν το βούρτσισμα ούτε μπορούν να απομακρύνουν πλήρως τη μικροβιακή οδοντική πλάκα.

Τα διάφορα στοματοπλύματα που υπάρχουν, μόνο σαν συμπλήρωμα στο βούρτσισμα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε.

Δεν αντικαθιστούν το βούρτσισμα των δοντιών. Γενικά τα στοματικά διαλύματα, με ή χωρίς φθόριο, προορίζονται για χρήση από ενήλικες. Δεν θα πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση τους καθώς οι βλάβες που προκαλούν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από τα οφέλη τους. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό και από την αρχαιότητα, «παν μέτρον άριστον», και γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο τα στοματικά διαλύματα θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε όπου κρίνεται αναγκαίο από τον οδοντίατρο. Εάν εφαρμόζονται οι κανόνες στοματικής υγιεινής με αποτελεσματικό βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα και χρήση οδοντικού νήματος ή μεσοδοντίων βουρτσών, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται καν χρήση στοματικού διαλύματος. Στη συνέχεια θα γίνει παράθεση των αποτελεσματικότερων στοματικών διαλυμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς, μαζί με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.

1) Γλυκονική χλωρεξιδίνη (Plak-out 0,12%, Elydril 0.1%, chlorohex 0.2%, corsodil 0.12%)

Η χρήση της επιφέρει ελάττωση της μικροβιακής πλάκας κατά 50-55%, και ενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:
Σε περιπτώσεις ασθενών με ανεπαρκή στοματική υγιεινή (ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα)
Μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση στο στόμα
Κατά τη διάρκεια ορθοδοντικής θεραπείας
Σε οξέα περιοδοντικά προβλήματα (νεκρωτική ουλίτις/περιοδοντίτις, απόστημα)

Τα πλεονεκτήματα της συνοψίζονται ως εξής:
Η διάρκεια δράσης της χλωρεξιδίνης είναι μεγάλη (εώς και 12 ώρες)
Τα μικρόβια δεν αποκτούν αντοχή σε αυτή

Τα μειονεκτήματα της είναι τα παρακάτω:
Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση
Ενδέχεται να αυξήσει το ρυθμό σχηματισμού τρυγίας (πέτρας)
Μπορεί να εμφανιστούν διαβρώσεις στο βλεννογόνο του στόματος
Φαιά χρώση των δοντιών και της γλώσσας
Αλλοίωση γεύσης


2) Διάλυμα λιστερίνης (Listerine)

Το διάλυμα λιστερίνης ελαττώνει τη μικροβιακή πλάκα κατά 20-30%. Δεν προκαλεί τις παρενέργειες της χλωξιδίνης σε τόσο έντονο βαθμό, αλλά σε μακροχρόνια χρήση προκαλεί αίσθημα καύσου στο στόμα, αλλαγή στη γεύση και κίτρινη χρώση στα δόντια. Το βασικό της μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι περιέχει οινόπνευμα σε περιεκτικότητα 27% (δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά ή από ασθενείς με ιστορικό αλκοολισμού).

 

3) Διάλυμα σανγκουϊναρίνης (Periogard)

Ελαττώνει τη μικροβιακή πλάκα κατά 17-42%. Η μόνη παρενέργεια που παρατηρείται είναι πικρή γεύση στο στόμα.

 4) Therasol

Το πλεονέκτημά του σε σχέση με τη χλωρεξιδίνη είναι ότι παρουσιάζει μικρότερο ποσοστό χρωματικών αλλοιώσεων στα δόντια και τη γλώσσα, ενώ μειονεκτεί στο γεγονός ότι δεν έχει μεγάλη διάρκεια δράσης.
Συμπερασματικά, θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής όσον αφορά τα αντιμικροβιακά διαλύματα:
Η χρήση τους μπορεί να είναι μόνο υποβοηθητική, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη χρήση βούρτσας και οδοντικού νήματος.
Η δράση τους αφορά μόνο την οδοντική πλάκα που βρίσκεται πάνω από τα ούλα
Δεν μπορούν από μόνα τους να θεραπεύσουν την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα
Θα πρέπει πάντα πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε κάποιο στοματικό διάλυμα να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για να σας συστήσει ποιο διάλυμα είναι κατάλληλο για την περίπτωσή σας, καθώς και τον τρόπο και το χρονικό διάστημα που θα το χρησιμοποιήσετε.

Βιβλιογραφία : Κλινική Περιοδοντολογία, Ζ.Σ. Μαντζαβίνος, Ι.Α. Βρότσος, ιατρικές εκδόσεις Λίτσας (2002)

Χρήσιμες πληροφορίες

 • Τι είναι η πέτρα;


  Η πέτρα (τρυγία) είναι μία σκληρή ουσία, η οποία αποτελει την εξέλιξη της πλάκας. Αν η τρυγία παραμείνει και δεν απομακρυνθεί από τον οδοντίατρο, επεκτείνεται και δημιουργει προβλήματα στα ούλα, αλλά και στο οστό, με αποτέλεσμα το δόντι να χάνει σιγά σιγά τη στήριξή του.
 • Τι είναι η μικροβιακή πλάκα;


  Η μικροβιακή πλάκα είναι ένα λευκό κολλώδες στρώμα πάνω στα δόντια, το οποιό αποτελείται από μικρόβια και προιόντα τους. Πρέπει συστηματικα να απομακρύνεται με χρήση οδοντόβουρτσας και μεσοδόντιου νήματος. Αν δεν απομακρυνθεί θα οδηγήσει στη δημιουργία πέτρας.
 • Τι είναι η ουλίτιδα;


  Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων, ενώ αποτελεί την αρχή μιας σοβαρότερης κατάστασης, της περιοδοντικής νόσου. Η ουλίτιδα είναι αντιστρεπτή βλάβη, δηλαδή με σωστή στοματική υγιεινή οι ιστοι μπορούν να επανέλθουν σε υγιή κατάσταση. Το πρώτο σημάδι της ουλίτιδας είναι αιμορραγία των ούλων στο βουρτισμα, ή αυτόματα, ή κατά τη λήψη τροφών. Επίσης τα ούλα μπορεί να φαίνονται πρησμένα και λεία.
 • Τι είναι η περιοδοντίτιδα;


  Στην περιοδοντίτιδα η αρχική φλεγμονή των ούλων επεκτείνεται βαθύτερα και αρχίζει έτσι η καταστροφή των ιστών που στηρίζουν και περιβάλλουν το δόντι. Σε αντίθεση με την ουλίτιδα, στην περιοδοντίτιδα έχουμε μόνιμη καταστροφή των ιστών. Εάν δε η νόσος εξελιχθεί περαιτέρω, οδηγεί σε απώλεια του δοντιού.

  Tα κύρια συμπτώματα είναι:

  1. κόκκινα πρησμένα ουλα,
  2. ούλα αποκολλημένα από το δόντι,
  3. υποχώρηση ούλων,
  4. κακοσμία,
  5. εμφάνιση πύου αναμέσα στα δόντια,
  6. κινητικότητα δοντιών,
  7. αλλαγή θέσης δοντιου.
  Εάν αντιληφθείτε κατι από τα παραπάνω θα πρέπει να απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει.
 • Δεν είναι μόνο τα δόντια μας σημαντικά, αλλά και τα ούλα μας


  Η αποτελεσματική στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να διατηρείτε τα δόντια αλλά και τα ούλα σας γερά. Τα κύρια μέσα για να το πετύχετε αυτό είναι η ορθή χρήση οδοντόβουρτσας και οδοντικού νήματος. Τα ούλα αποτελούν τμήμα των μαλακών ιστών του στόματος, ενώ περιβάλλουν τα δόντια μαζί με το οστό. Τα υγιή ούλα εχουν χρώμα ανοιχτό ρόδινο. Αλλαγές στο χρώμα και στη σύσταση, ιδιαίτερα τα κόκκινα και πρησμένα ούλα, υποδηλώνουν φλεγμονή, που πιθανότατα οφείλεται στη συσσώρευση μικροβιακής πλάκας.
 • Σημασία αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής

  Προκειμένου να αποφύγετε τις παραπάνω καταστάσεις, είναι απαράιτητο να βουρτσίζετε τα αλλά και να χρησιμοποιείτε μεσοδόντιο νήμα η βουρτσάκι καθημερινά. Ο πιο κατάλληλος να σας δείξει πώς να ασκείτε σωστή στοματική υγιεινή είναι ο οδοντιατρός σας, τον οποίο πρέπει να επισκέστε τακτικά (ανά 6μηνο). Ο οδοντίατρος είναι σε θέση να προλάβει τα προβλήματα στα ούλα, διαγνώσει και να θεραπεύσει αποτελεσματικά κάθε πρώιμο σημείο ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Κλείστε το ραντεβού σας online

Τρόποι πληρωμής

Στο ιατρείο μας παρέχουμε όλους τους γνωστούς τρόπους πληρωμής:

 • Μετρητά
 • Πιστωτικές κάρτες.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Βασιλέως Κωνσταντίνου 35, Μαρούσι
Τηλέφωνο:
21 0802 8883
email:
vourlianastasia@gmail.com